griffioen veilig
Met een BuurtWhatsApp-groep kan de Griffioen een nog veiliger wijk worden dan die nu al is.
Stichting Griffioen "De Wijk" heeft zo'n WhatsApp-groep opgericht. Het doel is zoveel mogelijk ogen en oren in de straten, pleintjes en speelterreinen te hebben die kunnen signaleren dat zich verdachte zaken voordoen. De groep vormt als het ware een buurtwacht.

Wie iets verdachts signaleert, waarschuwt via de App alle groepsleden. En als het nodig is kan die alleen of met anderen uit de groep de verdachte persoon of personen in de gaten houden. Natuurlijk wordt ook 112 gebeld. Wie dat doet, meldt dat aan de groep om te voorkomen dat iedereen het alarmnummer gaat bellen.

In wijken en buurten waar al een groep actief is, zijn de resultaten positief. Het aantal woninginbraken vermindert en waar ze nog wel voorkomen, worden meer daders aangehouden.

Wat is een buurtwhatsapp?

Een BuurtWhatsApp is een WhatsApp-groep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad. Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht.
Het doel van een BuurtWhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Wettelijke toezichthouders kunnen nu eenmaal niet op iedere hoek of straat staan. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden.
Met het melden van verdachte situaties in een BuurtWhatsApp, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie overgaan.
In Nederland zijn inmiddels meer dan 800 buurten met een dergelijke WhatsApp-groep! In diverse dorpen en steden in Nederland heeft de BuurtWhatsApp inmiddels al tot succes geleid. Er zijn criminelen aangehouden en het aantal woninginbraken is in sommige wijken gedaald.
 
bron : www.buurtwhatsapp.nl

Met onderstaand formulier kunt u zich aanmelden voor de whatsapp groep.

Dit is een extra beveiliging tegen SPAM

Uw gegevens zullen vertrouwelijk worden behandeld. Zie voor meer informatie de privacy policy.

Algemene Spelregels volgens de www.wabp.nl

1. Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar.
2. Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd in de wijk 'Griffioen' in Middelburg.
3. WhatsApp is een burgerinitiatief. – De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.
4. Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting

– S = Signaleer
– A = Alarmeer 112
– A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen.
– R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.De bedoelingen is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. (“ zaak stuk te maken”).
Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.

5. Laat door middel van een Whats-App bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen.
6. Let op het taalgebruik. Niet vloeken, schelden, discrimineren en dergelijke.
7. Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.
8. Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
9. Gebruik deze Whats-App groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten.
10. Deelnemers die zich niet houden aan de afspraken kunnen worden verwijderd uit de groep.

Onze eigen regels.

Deze Whatsapp-groep is in het leven geroepen om onze wijk ‘Griffioen’ veiliger te maken. Het onderwerp van de WhatsApp-groep is dus de veiligheid in de buurt. We hebben het dan bijvoorbeeld over urgente problemen zoals vermissingen, verdachte situaties, (mogelijke) inbraken, etc. We hebben het niet over (algemene) problemen zoals : knuffel verloren, poep voor de deur, geen geleegde vuilnisbakken, e-mailvirussen of telefoonnummers die je niet moet beantwoorden.

Verschillende keren zijn er berichten geplaatst die geen betrekking hadden op de wijk. Hierdoor hebben er al tientallen leden de groep verlaten omdat zij niet zitten te wachten op deze onzinnige berichten. Iedereen moet beseffen dat zodra je 1 bericht plaatst in de groep dit naar alle mensen wordt gestuurd die in de groep zitten. Op dit moment 91.

We zijn dus genoodzaakt enkele regels op te stellen.

  1. Houd je aan het onderwerp van de Whatsapp-groep.
  2. Wanneer er berichten worden geplaatst welke niet gerelateerd zijn aan het onderwerp krijg je één waarschuwing. De 2e keer dat het gebeurt wordt je verwijderd.
  3. Reageer niet op berichten indien je geen bijdrage kunt leveren aan het oplossen van de melding. Dus geen berichten plaatsen zoals : ‘Ooh wat erg’, ‘Dank je wel’, ‘Dit heeft toch niets met de wijk te maken.’, ’sorry’, ’Ik heb het ook gehoord’.
  4. Wanneer er reacties worden geplaatst welke niet gerelateerd zijn aan het onderwerp krijg je één waarschuwing. De 2e keer dat het gebeurt wordt je verwijderd.
  5. Indien je wilt reageren op een bericht en dit is niet belangrijk voor alle andere leden, stuur dan een persoonlijk bericht naar deze persoon zodat je hiermee niet de gehele groep lastig valt.

 
In het nieuws

HomePolitie: Zeeuwen, word lid van buurtwhatsapp

OOST-SOUBURG - De aanhouding van twee inbrekers vrijdagavond in Krabbendijke dankzij tips van buurtbewoners met behulp van de buurtwhatsapp is 'een mooi staaltje burgerparticipatie'. Dat zegt districtschef Ronald Weydema. Krabbendijke heeft een zeer actieve buurtwhatsapp, dat is een whatsappgroep waarmee buurtbewoners elkaar op de hoogte houden van verdachte gebeurtenissen in de buurt. Weydema schrijft op Twitter dat ...........lees meer


Aantal buurtWhatsApp-groepen neemt snel toe

MIDDELBURG - Het aantal BuurtWhatsApp-groepen stijgt. Alleen al in de gemeente Middelburg zijn er in korte tijd vijf gevormd. In Nieuw-Middelburg, Mortiere, Klarenbeek, Arnemuiden en een deel van de Veerse Poort. Een deel, omdat het belangrijk is dat mensen elkaar kennen, zo zei woensdag wethouder Chris Simons bij de onthulling van een WhatsApp-bord in de Zilvermeeuwstraat. Het is het eerste in de gemeente. Het geeft aan dat bewoners van de Zilvermeeuwstraat, Bergeendstraat en Steenloperstraat elkaar...........lees meer


Home'WhatsApp-groep helpt tegen inbrekers'

TILBURG - WhatsApp-groepen van buurtbewoners waarin wordt gewaarschuwd voor verdachte situaties helpen tegen inbrekers. In Tilburg leidde de WhatsApp-buurtwacht tot een halvering van het aantal inbraken. Dat schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag op basis van onderzoek door de Universiteit van Tilburg. Ook zijn door het nieuwe waarschuwingssysteem al tien inbrekers betrapt. "Zo'n spectaculaire daling hadden...........lees meer


 HomeInbrekers Krabbendijke gepakt met hulp buurtwhatsapp

KRABBENDIJKE - Na een massale klopjacht in Krabbendijke heeft de politie vrijdagavond twee mannen aangehouden voor een inbraak in het dorp. Volgens de politie konden de twee inbrekers mede door informatie uit de mobiele berichtendienst WhatsApp zo snel worden aangehouden. "Krabbendijke heeft een heel actieve buurtwhatsapp, dat is een whatsappgroep waarmee buurtbewoners elkaar op de hoogte houden van verdachte gebeurtenissen in de buurt", legt politiewoordvoerder Esther Boot uit. "Via deze groep wisten we bijvoorbeeld...........lees meer