Verveine
soort Hoofdgerecht
aantal personen 4 personen
bereidingstijd 30 minuten
kindvriendelijk Kindvriendelijk

Verscholen achter andere kruiden staan in de kruidentuin twee struikjes verveine (spreek op z’n Frans uit, als in ‘Seine’), ook wel citroenverbena genoemd. Een heerlijk naar citroen geurend kruid, dat oorspronkelijk uit Chili komt. Tegenwoordig wordt het wereldwijd als keukenkruid gebruikt.

De blaadjes ruiken sterk naar citroen, je hebt er dan ook niet veel van nodig om een gerecht een heerlijke citroensmaak mee te geven. Ook kun je er thee van zetten (paar takjes enkele minuten in kokend water) of een citroensiroop mee maken.

Verveine staat het meest bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen bij nervositeit en slapeloosheid. Het is een rustgevend kruid. Groeit in Nederland maar overleeft niet elke winter. De struik kan in principe metershoog hoog worden al zal je dat in Nederland niet vaak zien, een meter of anderhalf is wel het maximum. Meestal kun je zo tot eind november van de struik plukken, daarna is het gewoonlijk te koud en vallen de blaadjes af. In het voorjaar komen weer nieuwe blaadjes aan de struik.

Verveine gaat goed samen met fruit en zuivel in desserts, maar ook bij vis en kip smaakt het prima. Ik heb een stoofschotel gemaakt met kip en paprika, heel erg lekker en makkelijk om te maken.

Nodig voor 3 tot 4 personen: 500 g kipdijfilet – zout/peper – scheut olijfolie – 1 of 2 middelgrote uien, grof gesnipperd of in parten – 2 fijngehakte tenen knoflook – 2 grote zoete puntpaprika’s, in stukken – 1 el kappertjes – 4-6 blaadjes verveine – flinke scheut witte wijn (of water) – takje peterselie.

Snijd de kipdijfilet door de helft en kruid met zout en peper. Verhit olijfolie in een braadpan en bak de kip rondom bruin. Verdeel de ui, knoflook, stukken paprika en kappertjes over de kip en bak enkel minuten mee. Schep de verveine erdoor, voeg de wijn toe en stoof alles met deksel op de pan in ca drie kwartier zachtjes gaar. Let op dat er genoeg vocht in de pan blijft, voeg zo nodig nog wat toe. Verwijder de verveine voor het serveren en garneer met wat peterselie.

Lekker met gekookte aardappelen en een groene groente of salade.