IMG 5520
soort Hoofdgerecht
aantal personen 4 tot 5 personen
bereidingstijd 30 minuten
kindvriendelijk Kindvriendelijk

Ik hou erg van koken. Het liefst maak ik met verse producten iets klaar wat niet al te veel tijd kost maar o zo lekker smaakt. Het volgende gerecht voldoet daar helemaal aan. Geurig, verwarmend en vol smaak. Je kunt het ’s morgens (of de avond er vóór) al voorbereiden.

In de kruidentuin vind je de majoraan en peterselie die je nodig hebt. En als je daar dan toch bent, knip ook wat citroenmelisse, munt, pimpernel en/of dragon voor door de salade!

Nodig voor 4-6 personen: 2 el olijfolie – 1 ui, fijngesneden – 2 tenen knoflook, fijngesneden – 650 g mager lams- of rundgehakt – 400 g tomaten uit blik, klein gesneden – snufje suiker – 2 el fijngesneden verse bladpeterselie – 1 el fijngesneden verse majoraan – 1 tl gemalen kaneel – ½ tl nootmuskaat – ¼ tl gemalen kruidnagel – zout en peper – 300 g holle pasta – 2 eieren, losgeklopt – 3 dl Griekse yoghurt – 50 g Griekse feta, geraspt – paar eetlepels pecorino, geraspt of flakes.

Verhit de olijfolie in een pan en bak hierin de ui en knoflook in 5 min glazig. Voeg het gehakt toe en bak dit in ca 5 min rul onder regelmatig omscheppen.

Voeg de tomaten met sap toe. Roer er de suiker, peterselie, majoraan, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en wat zout en peper door. Breng het mengsel aan de kook en laat afgedekt 30 min pruttelen onder af en toe roeren.

Doe intussen de pasta in een pan met licht gezouten kokend water en kook hem beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet hem goed af. Roer in een kom de eieren, yoghurt en feta door elkaar. Voeg wat zout en peper toe.

Schep de gehaktmengsel in een grote ovenschaal. Verdeel hierover de gare pasta. Schep hierop de yoghurtsaus. Bestrooi het geheel met de geraspte kaas (of flakes).

Plaats de ovenschaal 30-45 min in een op 190 graden voorverwarmde oven, tot hij goudbruin kleurt. Serveer hem, in stukken gesneden, direct of laat hem enigszins afkoelen. Let erop dat je alle lagen mee schept!

Eet hierbij een groene salade, verrijkt met verse kruiden en een frisse dressing of vinaigrette.