Corry Brand

  •  

    2015 03 22 18.23.46
    soort Lunchgerecht of voorgerecht
    aantal personen 4 personen
    bereidingstijd 20 minuten
    kindvriendelijk Kindvriendelijk

    Bieslook - om dagelijks te gebruiken

    Vandaag ben in de kruidentuin wezen kijken wat oogstwaardig is in dit vroege voorjaar. Als eerste vallen me de mooie bosjes bieslook op. Frisgroen, fiere steeltjes en genoeg om de hele wijk van te voorzien! Veel van de kruiden die in de tuin staan moeten nog flink groeien, maar dat komt vast wel goed.

    Bieslook is in Europa inheems, maar je ziet het maar zelden meer in het wild. Het wordt al sinds de Middeleeuwen in tuinen gekweekt. Vooral voor de smaak , aanvankelijk ook wel als geneesmiddel. Het heeft een licht vochtafdrijvende werking, stimuleert de spijsvertering, is goed voor de bloedsomloop en … heeft een ontnuchterende werking na alcoholgebruikJ. Er zit veel vitamine C in bieslook. Je moet het kruid altijd vers gebruiken, eventueel kun je het invriezen in ijsblokjes om later bijvoorbeeld aan soep toe te voegen.

    Toepassing: versgeknipt in salades, soep, eiergerechten, aardappelgerechten, kruidenbrood, over zalmgerechten. Heerlijk ook in bieslookboter: vermeng 100 g (room)boter met 4 el fijngeknipte bieslook, 1 ½ el citroensap en wat peper en zout. Erg lekker op gekookte groente en gegrild vlees!

     
    Recept

    • 2 avocado's
    • 150 gram gerookte zalm
    • 1 rode ui of 2 bosuitjes
    • sap van een halve citroen
    • 1 el créme fraiche (light)
    • handje bieslook
    • peper en zout

    Recept: Gevulde avocado met gerookte zalm

    Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Snij de avocado’s zodanig in dat er blokjes ontstaan. Pas op, laat de schil heel! Verwijder de blokjes voorzichtig met een lepel en doe ze in een kom. Snijd de ui fijn en voeg deze bij de avocado. Snijd de zalm in stukjes en voeg bij de avocado, evenals de crème fraîche en het sap van een halve citroen. Hak de bieslook fijn en voeg dit bij de massa. Breng de vulling op smaak met peper en zout en meng het voorzichtig door elkaar. Schep de vulling in de lege avocado schillen. Garneer met paar sprietjes bieslook en serveer het gerecht meteen.

    Kijk voor meer kruidenrecepten eens op de website www.griffioendewijk.nl

    Smakelijk!

    Corry Brand


    Smakelijk!
    Corry Brand

     

  • IMG 5520
    soort Hoofdgerecht
    aantal personen 4 tot 5 personen
    bereidingstijd 30 minuten
    kindvriendelijk Kindvriendelijk

    Ik hou erg van koken. Het liefst maak ik met verse producten iets klaar wat niet al te veel tijd kost maar o zo lekker smaakt. Het volgende gerecht voldoet daar helemaal aan. Geurig, verwarmend en vol smaak. Je kunt het ’s morgens (of de avond er vóór) al voorbereiden.

    In de kruidentuin vind je de majoraan en peterselie die je nodig hebt. En als je daar dan toch bent, knip ook wat citroenmelisse, munt, pimpernel en/of dragon voor door de salade!

    Nodig voor 4-6 personen: 2 el olijfolie – 1 ui, fijngesneden – 2 tenen knoflook, fijngesneden – 650 g mager lams- of rundgehakt – 400 g tomaten uit blik, klein gesneden – snufje suiker – 2 el fijngesneden verse bladpeterselie – 1 el fijngesneden verse majoraan – 1 tl gemalen kaneel – ½ tl nootmuskaat – ¼ tl gemalen kruidnagel – zout en peper – 300 g holle pasta – 2 eieren, losgeklopt – 3 dl Griekse yoghurt – 50 g Griekse feta, geraspt – paar eetlepels pecorino, geraspt of flakes.

    Verhit de olijfolie in een pan en bak hierin de ui en knoflook in 5 min glazig. Voeg het gehakt toe en bak dit in ca 5 min rul onder regelmatig omscheppen.

    Voeg de tomaten met sap toe. Roer er de suiker, peterselie, majoraan, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en wat zout en peper door. Breng het mengsel aan de kook en laat afgedekt 30 min pruttelen onder af en toe roeren.

    Doe intussen de pasta in een pan met licht gezouten kokend water en kook hem beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet hem goed af. Roer in een kom de eieren, yoghurt en feta door elkaar. Voeg wat zout en peper toe.

    Schep de gehaktmengsel in een grote ovenschaal. Verdeel hierover de gare pasta. Schep hierop de yoghurtsaus. Bestrooi het geheel met de geraspte kaas (of flakes).

    Plaats de ovenschaal 30-45 min in een op 190 graden voorverwarmde oven, tot hij goudbruin kleurt. Serveer hem, in stukken gesneden, direct of laat hem enigszins afkoelen. Let erop dat je alle lagen mee schept!

    Eet hierbij een groene salade, verrijkt met verse kruiden en een frisse dressing of vinaigrette.

  •  

    sofritodecember2014
    soort Hoofdgerecht
    aantal personen 4 personen
    bereidingstijd 50 minuten

    Ik ben dol op eten. Op lekker en gezond (en oké, soms iets minder gezond) eten wel te verstaan. Elke dag weer verheug ik me er op 's avonds iets lekkers te koken. Meestal smaakt het prima en heel soms is het iets waarvan ik denk 'dat zou ik wel elke dag willen eten!' Sofrito is zo’n gerecht!

    Het gerecht wordt gemaakt met salie, een heerlijk herfstkruid, waar ik al eerder over schreef. We gaan nog een keer op herhaling, omdat de salie er in de kruidentuin nog prima bij staat. Als het flink gaat vriezen sterft het kruid af om het jaar erop weer gewoon te gaan groeien. Salie komt oorspronkelijk uit de landen in de Balkan en rond de Middellandse Zee. Het geslacht Salie telt ca. 900 soorten, die voorkomen in tropische en subtropische gebieden. Uit geschriften is bekend dat salie al enkele eeuwen vóór Christus werd gebruikt in de kookkunst en in medicijnen. Wij kennen salie als een mooie, bloeiende tuinplant, die heerlijk ruikt en in diverse gerechten te gebruiken is. Niet alleen om de smaak maar ook als hulpmiddel bij de vertering van vette gerechten. Het kruid kalmeert bovendien het zenuwstelsel en is goed bij een lage bloeddruk.

    Sofrito smaakt heerlijk met aardappelpuree of gekookte aardappeltjes en een salade of groene groente. Voor de liefhebbers van feestelijk mals vlees met een heerlijke jus!


    Benodigdheden-december-2014Sofrito, kalfsnitzels met salie

    1. Bestrooi de schnitzels met wat zout en peper en haal ze door de bloem.
    2. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op matig vuur. Bak de schnitzels aan weerskanten lichtbruin, haal ze uit de pan en leg ze even apart (warm houden onder aluminiumfolie).
    3. Fruit de uiringen glazig in de olie die in de pan is achtergebleven (doe eventueel nog een klein beetje olie erbij). Roer de stukjes knoflook en de salie erdoor. Wacht tot het mengsel naar knoflook begint te geuren en schenk er dan de wijn en het citroensap bij. Draai het vuur hoog en breng het mengsel aan de kook; roer voortdurend met een spatel de aanzetsels los van de bodem.
    4. Doe het vlees weer in de pan, voeg de bouillon toe en wentel het vlees in de saus. Voeg zout en peper naar smaak toe en strooi de gehakte peterselie erover.
    5. Breng het vocht aan de kook. Draai het vuur lager en leg een deksel op de pan. Stoof het vlees gaar in 45-50 minuten. Dien de schnitzels meteen op, met de saus.


    Smakelijk! Corry Brand

     

    Bekijk ook mijn overige recepten hier

  • 2016december6
    soort Hoofdgerecht
    aantal personen 6 personen
    bereidingstijd 60 minuten
    kindvriendelijk Kindvriendelijk

    En dan is het ineens toch winter en ligt de kruidentuin in de Griffioen er wat troosteloos bij. Diverse lege plekken laten zien dat kruiden niet altijd jaarrond te oogsten zijn. Maar ik zie wel een mooie laurierstruik, genoeg rozemarijn om de winter mee door te komen en ook pimpernel en munt zijn er nog. Ik pluk wat takjes munt voor het gerecht van vanavond, peterselie heb ik nog in huis.
    Dit gezonde gerecht staat in mum van tijd op tafel (wel lekker om gehakt alvast te mengen met andere ingrediënten en dan paar uur in de koelkast te laten rusten, zodat de smaken goed intrekken)

    Boodschappenlijstje voor 6 personen:

    100 g oud bruin- of wit brood (2 boterhammen, zonder korst)
    500 g runder-, kalfs- of lamsgehakt
    1 el Ras al Hanout (Marokkaans kruidenmengsel met o.a. komijn, korianderzaad, paprikapoeder en kaneelpoeder)
    1 ei
    ½ tl zout
    3 el olijfolie
    1 ui, in halve ringen (dun)
    2 teentjes knoflook, fijngehakt
    1 groene of spitskool (ca 1 kg), in stukjes
    1 blik tomatenstukjes (400 g)
    fijngehakte munt, peterselie of koriander (of gemengd)

    Brood in stukjes 10 minuten weken in schaaltje water. Brood goed uitknijpen en in kom doen. Gehakt, kruiden, ui, ei en zout toevoegen en goed door elkaar kneden. Vorm dan 12-15 gehaktballetjes. Laat deze eventueel 3 uur rusten om de smaken goed te laten intrekken.

    Olijfolie in ruime braadpan of hapjespan verhitten en ui en knoflook zachtjes 2 minuten fruiten. Kool erdoor scheppen en even meefruiten. Tomaatblokjes met vocht en naar smaak zout en peper erdoor scheppen en aan de kook brengen. Gehaktballetjes op de kool leggen, deksel op de pan leggen en alles op zacht vuur in ca 20-25 minuten gaar laten worden. Gerecht bestrooien met de fijngesneden groene kruiden. Serveren met couscous, rijst of gekookte aardappelen.

    Op de foto zie je het gerecht voor 3 personen, dus de helft van bovenstaand recept en klaargemaakt met groene kool en kalfsgehakt.

  •  

    groentetaart
    soort Hoofdgerecht
    aantal personen 6 personen
    bereidingstijd 75 minuten
    kindvriendelijk Kindvriendelijk

    Het is behoorlijk leeg in de kruidentuin. De laurier, rozemarijn, salie en tijm zijn nog volop voorradig maar deze maand wil ik graag een nieuw kruid aan u voorstellen. Gelukkig valt mijn oog op een paar bosjes zuring. En dat past in de groentetaart waar ik vandaag zin in heb!
    Zuring heeft pittig smakende blaadjes, de jonge blaadjes smaken het beste. De zurige smaak komt door het hoge gehalte aan ozaalzuur, gebruik het dus met mate. Bij de oude Grieken en Romeinen was zuring al bekend voor medische doeleinden. In de middeleeuwen ging men het ook als keukenkruid toepassen. Het groeit ook in het wild, er zijn wel zo'n 200 soorten! Zuring wordt heel fijngesneden gebruikt en smaakt fris zuur in salades, kan aan soep en omelet worden toegevoegd en aan bijvoorbeeld spinaziegerechten. En past ook prima in deze groentetaart met kruiden. Ik ben dol op dergelijke Mediterrane groentetaarten, je kunt steeds weer voor een andere combinatie aan bladgroenten en kruiden kiezen, passend bij wat er beschikbaar is. Het mengsel is ook geschikt om kleine pasteitjes te maken (met bladerdeeg).

     

    Benodigdheden-februari-2015lBereiding

    Verhit 2 el olijfolie en fruit het uitje licht. Doe de groenten erbij, laat deze slinken en in ca 15-20 min gaar stoven. Neem de pan van het vuur en roer er wat peper en zout, de tuinkruiden, de losklopte eieren en de feta door.

    Verwarm de oven op 190 graden. Bestrijk een vel filodeeg met olijfolie en leg in een taartvorm van 23 cm, laat het over de rand hangen. Leg hier nog 3 of 4 vellen overheen, schuin erover zodat de randen goed bedekt zijn. Smeer elk vel goed in met olijfolie.
    Schep de vulling op het deeg. Leg de overige vellen deeg, op een na erover en bestrijk elk vel goed met olijfolie. Vouw de overhangende deegvellen terug op de taart. Bestrijk het bewaarde vel met olie en leg het boven op de taart, een beetje verfrommeld.
    Bestrijk tot slot met wat olijfolie en sprenkel wat water erover. Bak de taart 40 min in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin en krokant is. Laat de taart 15 min afkoelen en serveer dan met een lekkere salade.

    Smakelijk eten! Corry Brand

  • runderstoofvlees
    soort Hoofdgerecht
    aantal personen 4 personen
    bereidingstijd 20 minuten, 150/180 stooftijd
    kindvriendelijk Kindvriendelijk
    (dan zonder wijn bereiden; vervangen door bouillon en wat rode wijnazijn)

     

     

    Runderstoofvlees in tomatensaus
    Het spreekt natuurlijk voor zich. In de winter is geen enkele tuin op z'n mooist, dus ook de kruidentuin oogt wat troosteloos, ondanks de zon op de perkjes. Ik had iets kunnen maken met Selderij, daar zijn al wat kleine bosjes boven de grond. Ook staat er nog een minibeetje Pimpernel en een redelijke struik Rozemarijn. Maar fier boven alles uit torent de laurierboom. En jaaaa, dat gaat het worden. Want verse laurier is zoveel lekkerder dan de gedroogde blaadjes! Koop echt nooit meer deze pakjes in de supermarkt, knip een takje in de tuin. In een vaasje met water houd je de laurier een paar weken vers (op een koele plaats). En je kunt de blaadjes ook zelf drogen, tussen keukenpapier en onder een stapel boeken. Is nog altijd lekkerder dan de gekochte blaadjes!
     
    Laurier
    Laurier kom je veel tegen in de landen rond de Middellandse zee. Maar ook bij ons kunnen laurierboompjes prima overleven. De Romeinen waren al erg gesteld op de plant, dat komt terug in de naamgeving. In het woord Lauraceae zit het Latijnse 'laurus' dat 'prijs' betekent; 'nobilis' van de soortnaam betekent 'uitstekend, perfect, opmerkelijk goed'. De oude Grieken en Romeinen gebruikte de laurier dan ook als teken van wijsheid en macht. Met lauwerkransen van het blad van de laurier werden helden en dichters gekroond. De laurierboom is ook verbonden aan Apollo, de Griekse god van onder meer de helderziendheid. Zijn priesteressen aten eerst laurierbladeren voordat zij zich wijdden aan het uitspreken van orakels. Omdat het innemen van grotere hoeveelheden laurier tot trance leidt, is wel duidelijk hoe helder de toekomstvoorspellingen waren! Misschien ook eens proberen zo aan het begin van een nieuw jaar?
     
    Recept

    Benodigdheden

    - 3el olijfolie of ander braadvet
    – 600 g runderlappen, in grote dobbelstenen van ca 4 cm
    – zout en versgemalen zwarte peper
    – 2 teentjes knoflook, geperst
    – 6-10 sjalotten (afhankelijk van de grootte)
    – 1 blik tomatenblokjes
    – 1 el tomatenpuree
    – 150 ml rode wijn
    – wat kokend water
    – 2 laurierbladen
    – ½ tl gemalen piment
    – kaneelstokje
    – 1 tl gedroogde oregano
    – verse (platte) peterselie.



    Verhit de olijfolie in een braadpan en bak het rundvlees bruin. Bestrooi met wat zout en versgemalen peper. Blus af met rode wijn en laat dit ca 5 minuten sudderen. Voeg de tomatenblokjes, de tomatenpuree, laurier, piment oregano en kaneelstokje toe en de rest van de wijn. Voeg zoveel kokend water toe als nodig om het vlees net helemaal te bedekken en laat dit in totaal 2,5 tot 3 uur stoven (afhankelijk van soort vlees).
    Fruit in een koekenpan de sjalotjes en geperste knoflook ca 5 minuten. Voeg ze het laatste uur bij het vlees. Kijk af en toe of er nog wat water bij moet. Er moet een licht gebonden saus ontstaan. Controleer vóór het serveren of er nog wat zout/peper bij moet en bestrooi met de verse peterselie.
    Serveer dit heerlijke gerecht met gekookte aardappelen of pasta en een groene groente. Ik heb het met een kleine pastasoort geserveerd (orzo of kritharaki genoemd).

     

    Smakelijk!
    Corry Brand

  • winter
    soort Hoofdgerecht
    aantal personen 4 personen
    bereidingstijd 30 minuten
    kindvriendelijk Kindvriendelijk

    Ik hou erg van zuidelijke smaken. Vooral in de winter. Buiten is het koud, winderig en nat (of wit..), binnen schijnt de zon op tafel. Dit gerecht, met rundvlees en aubergine, gestoofd met tomaat, is daar een voorbeeld van. Lekker met laurier en gedroogde oregano en tot slot bestrooid met vers geknipte peterselie. En.. laurier is echt véél lekkerder als je deze vers van de boom knipt. Dus koop nooit meer zo’n zakje in de supermarkt, maar loop even een ommetje langs de kruidentuin in de Griffioen!

    Boodschappenlijstje voor 4 personen
    500 - 600 gram (biologische) runderriblappen, in grote stukken gesneden – 2 el olijfolie – 1 niet te grote ui, gesnipperd – 1 tl gedroogde orgeano – 1 à 2 teentjes knoflook, gesnipperd – 1 dl witte wijn – 200 g tomaten uit blik (1/2 blik), in stukjes – 1 laurierblaadje – 1 aubergine, gewicht ca 350 gram – 0,75 dl zonnebloem- of arachideolie – 2 el verse gehakte peterselie – zout en versgemalen zwarte peper.

    Bereiden
    Verhit de olijfolie en een grote pan en braad het vlees aan. Haal de aan weerskanten bruin gebraden stukken vlees uit de pan en leg ze op een bord.

    Fruit de uisnippers in de olie die in de pan is achtergebleven glazig. Voeg de oregano, laurier en knoflook toe. Wacht even tot de knoflook geur afgeeft en leg dan het vlees weer in de pan. Schenk de wijn erover. Laat de wijn enkele minuten borrelen en verdampen. Voeg dan de tomaten toe. Schenk er zo veel heet water bij dat het vlees net onder staat. Breng het vocht aan de kook. Draai het vuur lager, dek de pan af en stoof het vlees in anderhalf uur gaar.

    Maak intussen de aubergine schoon. Snijd ze in 2 cm dikke plakken en snijd deze doormidden. Verhit de zonnebloemolie en bak de plakken aubergine erin. Bak ze (eventueel in gedeelten) op hoog vuur en heel kort. Keer ze zodra ze goudbruin kleuren en laat ze niet verbranden. Haal ze uit de pan en leg ze op een met keukenpapier beklede schaal. Bestrooi ze met zout en peper nadat ze allemaal gebakken zijn.

    Controleer of het vlees zacht aanvoelt. Strooi er dan zout en peper op. Voeg de plakken aubergine toe en roer ze heel voorzichtig door het vleesmengsel. Aubergine gaat snel stuk, dus opletten. Giet er nog wat heet water bij, zodat alles net onder staat. Stoof het gerecht afgedekt nog ca 30 minuten, tot het vlees door en door gaar is en het gerecht alle smaken heeft opgenomen. Strooi er peterselie over en stoof nog enkele minuten.

    Serveer met geroosterd pitabrood (volgens recept) of aardappelen of pasta (bijvoorbeeld orzo, de kleine rijstvormige pasta). Lekker met een groene salade of met bijvoorbeeld sperzieboontjes.

    Vervang voor een kindvriendelijke variant de wijn door water.


  • De kruidentuin is oogstrijp! En we koken deze keer met Marjolein

    140601 Kip met sperziebonen
    soort Hoofdgerecht
    aantal personen 4 personen
    bereidingstijd 45 minuten
    kindvriendelijk Kindvriendelijk

    Wat een aangename verrassing was dat toen ik pas langs de kruidentuin liep. Hij is weer helemaal gevuld! Helemaal opnieuw aangeplant, het ziet er prachtig uit. En... het ruikt heerlijk en nodigt uit om te knippen! Deze keer een recept waarvoor je marjolein en peterselie nodig hebt.


    Marjolein (ook wel majoraan genoemd) komt uit het Oostelijk Middellandse Zeegebied. Het wordt veel gebruikt in gerechten met witte bonen, gehakt, zuurkool, aardappelgerechten, wild en gevogelte en in tomatensaus. De smaak is kruidig en zoet aromatisch; vroeger werd het in de huishouding ook wel gebruikt om insecten te verdrijven. Medicinaal werd de plant gebruikt om de werking van de maag en darmen te verbeteren en als uitwendig ontsmettingsmiddel.

     

    Bij de oude Grieken werd marjolein samen met peterselie als middel tegen een kater gebruikt. Men vlocht er een krans mee en zette die op het hoofd tijdens de feestmaaltijd. Onderstaand recept zorgt daarom voor een prima anti-kater gerecht!

     

    Benodigdheden-juni-2014Kipschotel met sperziebonen

     

    Drumsticks bestrooien met de helft van het paprikapoeder, zout en peper. In braadpan olie verhitten en de drumsticks op halfhoog vuur rondom bruin braden. Uit de pan nemen. Ui toevoegen en ca 3 minuten bakken. Koriander en de rest van het paprikapoeder erdoor roeren. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Marjolein, tomaten, tomatenpuree en enkele eetlepels water toevoegen. Op smaak brengen met zou en peper. Op hoog vuur ca 2 min doorkoken. Drumsticks erbij doen en afgedekt ca 15 minuten stoven. Sperziebonen toevoegen en het geheel in nog ca 20 min zachtjes gaar stoven, af en toe omscheppen.

    Peterselie erboven fijn knippen en ca 1 min meestoven. Serveren met rijst.

    Smakelijk! Corry Brand & Marjolein

     

    Bekijk ook mijn overige recepten hier

  •  

    tomatenkeftedes
    soort Hoofdgerecht
    aantal personen 4 personen
    bereidingstijd 20 minuten
    kindvriendelijk Kindvriendelijk

    Tomatenburgers; een zuidelijke verrassing met drie verse kruiden

    Vaste prik tijdens mijn Griekse vakanties de laatste twee jaar, op zoek naar een taverna waar ze tomatenburgers serveren. En dan proeven, op zoek naar de beste en bedenken, wat zit er allemaal in? Want ja, stiekem wil ik deze natuurlijk ook zelf kunnen maken. Een paar weken geleden was het zo ver, na twee keer proefbakken, serveren aan kritische vrijwilligers (nooit lastig te vinden..) en het recept een beetje aanpassen heb ik nu de beste mix te pakken!

    En dan is het zo fijn dat de kruidentuin zo’n beetje om de hoek ligt. Want voor dit recept kun je in elk geval twee van de drie kruiden uit de tuin halen. Want er staan nu ook drie mooie pollen platte peterselie. En die is echt lekkerder dan de krulvariant. Het kruid dat niet in de tuin te vinden is, dille, is prima te vervangen door wat dragon dat wel in de tuin te vinden is.

    Smaakt dan ietsje anders maar ook erg lekker.

     

    Benodigdheden-juni-2015Bereiding

    Ontvel de tomaten en hak ze fijn, verwijder de (meeste) pitjes en verwijder overtollig vocht. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Meng dan alle ingrediënten goed door elkaar en roer tot het mengsel zo dik is als stevig beslag. Schep kleine lepels van het beslag in een flinke laag hete olie en bak de tomatenburgers rondom goudbruin en gaar. Serveer direct. Heerlijk als voorgerecht, als onderdeel van een buffet of als vegetarisch hoofdgerecht. Serveer dan met (pilav)rijst of gebakken aardappelen en een frisse groene salade.

    Het volgende recept wordt er een met bonenkruid, want in juli zijn er weer heerlijke Hollandse boontjes!

     

  • Keftedes
    soort Hoofdgerecht
    aantal personen 4 personen
    bereidingstijd 75 minuten
    kindvriendelijk Kindvriendelijk

     

     

    Keftedes – zomerse Griekse gehaktballetjes
    Dit recept kun je altijd een beetje aanpassen aan de beschikbare kruiden. In de zomer maak ik ze vaak met platte peterselie, majoraan, citroenmelisse en/of munt.

     
    Recept

    Benodigdheden

    Boodschappenlijstje voor ca 20 gehaktballetjes (hoofdmaaltijd 4 personen)
    - 2 witte of lichtbruine boterhammen zonder korst
    - 500 g rund- of lamsgehakt
    - 1 losgeklopt ei
    - 1 geraspte ui
    - 5 el gemengde verse kruiden, fijngehakt (keuze uit: platte peterselie, majoraan, munt, citroenmelisse, tijm)
    - 1 tl gedroogde oregano
    - zout en versgemalen zwarte peper.
    - 3 el bloem
    - 3 el olijfolie
    - 1 tl fijngehakte peterselie om te bestrooien
    - partjes citroen om erboven uit te knijpen (naar wens)

    Week de boterhammen 10 minuten in water, knijp uit en doe het brood in een kom. Voeg toe: het gehakt, de verse kruiden, gedroogde oregano, losgeklopt ei, geraspte ui, zout en peper. Kneed het mengsel goed door elkaar. Maak balletjes ter grootte van een walnoot en rol ze door de bloem. Verhit olijfolie in een pan en bak de gehaktballetjes gaar en bruin. Laat ze op keukenpapier even uitlekken, doe ze in een schaal en bestrooi met wat fijngehakte peterselie. Geef er partjes citroen bij zodat iedereen naar wens wat citroensap erover kan druppelen.

    Smakelijk!

    Corry Brand